ZAGREBAČKI RAZGOVORI

ZAGREBAČKI RAZGOVORI

4/21/17

TKO JE BOLJI - DINAMO ILI HAJDUK: Popularnost, uspjesi, financije, rezultati [1967]

Tempo, ožujak 1967. 

Ova dva kluba su se do sada međusobno susrela 68 puta u prvenstvima, Kup i prijateljskim utakmicama. Hajduk je bolji u prvenstvenim okršajima - dobio je 20 mečeva, devet je završeno bez pobjednika, a 14 puta je pobjedu slavio Dinamo 

Splićani su bolji samo u međusobnim (prvenstvenim) susretima sa svojim "vječitim rivalom" - Dinamom. U ostalim komponentama Zagrepčani superiorniji... 


Splićani i cijela Dalmacija ponosni su na svog Hajduka. Za njih nema "baluna" bez "bilih". Ovaj klub ima najodanije i najvatrenije pristalice. Oni su uvijek "zapaljivi" kad igra Hajduk, bez obzira na važnost susreta. Pristalice ovog kluba možemo mirne duše usporediti s čuvenim talijanskim "tifozima" kojima je nogometna igra najradosnija zabava, sastavni dio života. 

Dinamo ima svoju tradiciju i svoje pristalice. Okršaj ova dva kluba na nogometnom borilištu redovito donosi i neviđena uzbuđenja u gledalištu, a "rat" se ponekad vodi i nekoliko dana prije i posle susreta. Zagreb i Maksimir su obično poprište "obračuna" i "vraćanja" dugova ... 

Hajduk i Dinamo su već odigrali preko stotinu utakmica. Uvijek ista slika - stadioni puni, potpuna neizvjesnost u pogledu konačnog rezultata ... 

Splitski "bili" imaju samo 22 igrača s kojima su sklopljeni ugovori. To je i jedini igrački kadar na koji stručno rukovodstvo može računati. Jer, Hajduk nema drugog tima u kome bi igrali već oformljeni igrači. Ostala aktivnost se odvija kroz podmladak i pionirski tim. Ukupno u ovim kategorijama Splićani imaju 76 igrača. 

I u proljetnom dijelu prvenstva klub će igrati s već isprobanim snagama. Prosječna starost igrača pod ugovorom je 22 godine i Hajduk ima jednu od najmlađih ekipa u zemlji. Stručnjaci, a i pristalice kluba, su baš zbog toga i ponosni jer napominju da tek dolazi "njihovo vrijeme". Standardna postava tima: Vukčević, Bošković, Ristić, Slišković, Kuci, Žaja, Mušović, Nadoveza, Matijanić, Hlevnjak, Ferić. Njihove kvalitete, kroz prikazane igre u jesenjem djelu prvenstva, ocjenjuje izbornik Rajko Mitić. 

Ocjena: 6 

Dinamo ima više igrača pod ugovorom - 27. I ovaj klub nema drugog tima već samo juniorske i pionirske selekcije, ukupno - 80. 

I standardni tim zagrebačkih "plavih" već se predstavio javnosti. Evo tog tima: Škorić, Cvek, Braun, Jukić, Brnčić, Ramljak, Lamza, Gračanin, Zambata, Gucmirtl, Rora. Nužno je spomenuti da se ovih dana vraća sa odsluženja vojnog roka Rudolf Belin i da će najvjerojatnije ponovo izboriti mjesto u timu. Dinamov tim Mitić je također ocijenio na osnovu igara u jesenjem djelu prvenstva. 

Ocjena: 7 


Stručne službe 

Četiri stručnjaka vode brigu o svim igračima Hajduka. Trener prvog tima je Dušan Nenković, podmlatka - Ante Mladinić, pionira - Vojo Kačić, a kondicijski ih priprema Lujo Klemen. Nenković ima startnu osnovu 150 tisuća starih dinara, Mladinić 110, Kačić 80 i Klemen 100 tisuća starih dinara. 

Samo Nenković dobija premije - kao i igrači prvog tima - 120 tisuća za pobjedu i od 40 do 70 tisuća za neriješen rezultat. Premije su vezane - za tri boda 200 tisuća, za četiri uzastopno osvojena boda 300 tisuća ... 

O aktivnosti kluba brine se još šesnaest ljudi - sedam u stalnom i devet u honorarnom radnom odnosu. Njihova primanja se kreću od 50 do 150 tisuća starih dinara. Kadar, u cjelini uzevši, kvalificiran i dobro nagrađen. 

 Ocjena: 8 

Dinamo ima pet stručnjaka. Trener prvog tima je Branko Zebec, starijih juniora Vlado Zajc, mlađih juniora Marko Jurić, pionira Zorislav Srebrić, a peti stručnjak je Ivan Jazbinšek koji nema konkretnog zaduženja. 

Zebec ima zagarantiranu plaću u iznosu od 150 tisuća starih dinara, Zajc - 120, Jazbinšek - 120, Jurić - 60 i Srebrić - 70 tisuća starah dinara. Samo Zebec dobija premije kao i igrači prvog tima. 

U klubu je još zaposleno 40 radnika i službenika koji rade u tvrtkama i na stadionu. Dinamo drži rekord u zemlji po broju zaposlenih radnika. Ovih dana čuju se vijesti da je oko 30 radnika i službenika otpušteno. Po općem mišljenju Dinamo ima odlične pomoćne službe. 

Ocjena: 9 



Popularnost klubova 

Hajduk ima veliki broj pristalica u svim krajevima naše zemlje. Prošle godine Splićani su imali 20 tisuća  članova koji su platili članarinu po 200 starih dinara. Na svakoj značajnijoj utakmici stadion u Splitu je prepun. I u gostima "bili" su rado gledan tim. Zato se uprava ovog kluba već niz godina zalaže da se prihodi dijele na ravne dijelove - i u gostima i kod kuće. 

Pristalice Hajduka često pomažu klub novčanim prilozima. Prošlogodišnji rekorder je Nikola Grabovac, trgovac iz Splita koji je priložio 100.000 starih dinara. Hajduk ima svoj klupski list koji izlazi šest puta godišnje i štampa se u tiražu od 11 tisuća primjeraka. 

Ocjena: 8 

I Dinamo je popularan na svoj način. Njegove pristalice nisu bučne i "zapaljive" kao Hajdukove. Prošle sezone klub je imao 17 tisuća članova koji su platili članarinu od po 100 starih dinara. Najviše pristalica "plavi" imaju u Zagrebu. Klub također ima svoj list koji izlazi svakog mjeseca u tiražu od 12 tisuća primjeraka. 

Ocjena: 7 

Najveći uspjesi 

U domaćoj konkurenciji Hajduk je posle rata tri puta osvajao titulu nacionalnog prvaka. Uspjesi su vezani za ranije generacije jer Splićani u zadnje vrijeme stvarno nisu imali sreće. Tri puta su bili finalisti kupa (dva puta su ispali sa BSK-om i jednom sa Dinamom), ali veličanstveni trofej nisu uspjeli odnijeti u grad pod Marjanom. 

U međunarodnoj konkurenciji Hajduk je, između ostalih, pobijedio: Spartaka iz Praga - 5:2, reprezentaciju Finske u Helsinkiju - 5:2, reprezentaciju Britanske vojske - 1:0, Romu - 2:1, Bolognu - 3:1, Dinama iz Moskve - 2:0, reprezentaciju Čilea - 1:0, Boka Juniors - 1:1, reprezentaciju Tamperea (Finska) – 10:1. 

Ocjena: 8 


Dinamo je trostruki prvak Jugoslavije, ali i četverostruki pobjednik Kupa Jugoslavije. U međunarodnoj konkurenciji porazio je između ostalih, čuvenu reprezentaciju Austrije (iz 1949. godine) - 5:2, reprezentaciju Švajcarske - 3:0, Rapida - 6:2, bio je finalista Kupa sajamskih gradova 1963. godine. 

Ocjena: 9 

Financije i objekti 

Hajduk je prošle godine imao promet od 250 miliona starih dinara. Klub je primio dotaciju u iznosu od pet miliona i sezonu je završio s deficitom od 22 miliona starih dinara. Posjeduje mali i već dotrajali stadion, bez suvremenog komfora i uvjeta za rad. U perspektivi je izgradnja novog stadiona. 

Ocjena: 6 

Dinamo je poslovao uspješnije. Ostvaren je promet od 390 miliona starih dinara. Dotacije su iznosile 11 miliona dinara. Na kraju, višak rashoda nad prihodima iznosio je deset miliona starih dinara. 

Dinamo posjeduje moderan stadion koji može primiti 60 tisuća posjetitelja, izvanrednu lokaciju, sa pomoćnim terenima, parking prostorom, modernim i komfornim svlačionicama i ostalim potrebnim prostorijama. Stadion se treba uskoro potpuno završiti. 

Ocjena: 8 

Doprinos reprezentaciji 

Sedamnaest igrača Hajduka igralo je poslije rata u nacionalnoj selekciji u 172 utakmice. Bernard Vukas je rekorder - odigrao je 59 utakmica. Odmah iza njega je Vladimir Beara, a na trećem mjestu je Ante Žanetić sa 15 odigranih utakmica. 

Vukas je postigao i najviše golova u odnosu na svoje suigrače iz Splita - 22. To je izvanredan omjer ako se ima u vidu da je on bio "paker", a ne izraziti realizator. Vukas i Beara proslavili su Hajduka i naš nogomet učešćem u reprezentaciji Europe. Vukas je igrao na tri utakmice, jednom je protiv Engleske postigao tri gola, a Beara jedanput. 

Ocjena: 7 

Dinamo je imao znatno više reprezentativaca. Njegovi igrači su 339 puta igrali za nacionalnu selekciju. Rekorder je čuveni "štoper" Ivica Horvat sa 60 odigranih utakmica. Na drugom mjestu je Tomislav Crnković - 52, a zatim Perušić - 27, Zambata - 25... Najbolji strijelac reprezentacije bio je Željko Čajkovski koji je postigao 12 golova. 

Ocjena: 8 

Međusobni susreti 

Ova dva kluba su se do sada međusobno sastala 68 puta u prvenstvima, Kup i prijateljskim utakmicama. Hajduk je bolji u prvenstvenim okršajima - dobio je 20 utakmica, devet je završeno bez pobjednika, a 14 puta je pobjedu slavio Dinamo. 

Dinamo je bolji u Kup i prijateljskim utakmicama. U natjecanju za Kup "plavi" su četiri puta pobijedili (jedanput u finalu), a samo jednom izgubili. U prijateljskom nadmetanju Dinamo je 11 puta bio pobjednik, a Hajduk - šest. 

Utakmice Dinama i Hajduka gledalo je do sada oko 1,500.000 gledatelja, u Zagrebu znatno više - 900.000. Prvu utakmicu dva velika rivala odigrala su 26. svibnja 1946. godine u Splitu, a do sada najbolji strijelac u međusobnim susretima je Jole Vidošević koji je postigao osam golova. Rekordan rezultat bio je 6:0 za Hajduk i to na – Maksimiru. 

Ocjena: Hajduk - 7, Dinamo – 7

Ukupni rezultat; Dinamo 55 - Hajduk 50

Nema komentara:

Objavi komentar