ZAGREBAČKI RAZGOVORI

ZAGREBAČKI RAZGOVORI

1/09/17

MASMEDIJI ONOG VREMENA: NOVINE, ČASOPISI ... 1987.

1987.


VEČERNJI LIST
Bile su najtiražnije zagrebačke dnevne novine, nadležne za sve što se u gradu događa; sadrže dvije stranice o političkim zbivanjima u Jugoslaviji i u svijetu; omiljene zbog 16 strana različitih rubrika; najvažnija: "Crna kronika": tko, gdje, kako i zašto je ubio gospođu Mjesec; najkorisnija: ''Mali oglasnik - najveći u Jugoslaviji" (srijedom i subotom posebno opsežan) - ponuda i potražnja poslova, stanova, soba, različite robe; poznata duplerica, vrlo pogodna za ljepljenje po zidovima ili za zamotavanje salate; gradsko živo biće koje želi još lokalnije informacije, kupit će PLAVU DEVETKU, podnevno izdanje Večernjeg lista: kulturne priredbe, kritika, dežurstva bolnica i ljekarnica; trač iz zagrebačkih četvrti.

VJESNIK
Poluslužbeni, dnevni list "intelektualaca"; glasilo SSRNH; odražavao je službeni politički kurs. Veliki unutrašnjopolitički i vanjskopolitički dio; mnoge kulturne i znanstvene rubrike; oni koji nikada nisu imali vremena, čitali su samo zadnju stranicu - kratak prikaz svjetskih zbivanja prethodnog dana; petkom: ogledalo tjednih kulturnih događanja u Zagrebu uz opsežan komentar; subotom: posebni dodatak - komentar političkih i kulturnih zbivanja proteklog vikenda, NEDJELJNI VJESNIK: eseji iz kulture i znanosti; oglasi u zadnjem trenu (mogli su se naručiti i telefonom sve do subote u 12h).

START
Kritički, informativni i zabavni časopis vrlo visoke naklade, izlazio je svaka dva tjedna; zadovoljavao je i potrebe intelektualaca za političkim i drugim senzacijama; visok jezični nivo (trebalo ti je dva tjedna da bi ga smisleno pročitao); dijelovi reportaža traže se kroz cijeli primjerak lista; vrlo interesantni i opsežni intervjui; za sve muške intelektualce: goli Start za pipanje, promatranje i divljenje, nažalost bez krasnih komentara, kao što su bili oni iz večernjeg lista; dobar grafički ''lay out''.


DANAS
Najrenomiraniji društveno-kulturno-kritički tjednik u Hrvatskoj; za nastavnike, profesore, svećenike, umjetnike i političare - za sve koji moraju poznavati najvažnije kulturno-političke polemike; značajan unutrašnjopolitički komentar, ilustriran izvrsnim karikaturama Joška Marušića; pouzdane i mjerodavne kazališne kritike; kako je časopis želio biti vrlo ozbiljan, nije bilo ni duplerice niti ničega slično ugodnog.

SPORTSKE NOVOSTI
Dnevne sportske novine, koje se mogu i dan danas kupiti u cijeloj Hrvatskoj; izvještavali su o republičkim, međurepubličkim i internacionalnim sportskih događajima onog vremena; za sportske fanatike ili one koji to tek žele postati; kratke rečenice, slične natuknicama; obožavatelji nogometa nikad ne ostaju kao ni danas kratkih rukava.


STUDIO
Tjedni časopis za TV Zagreb, kojeg je čitao svaki đak, ali i svaki profesor; jezik nije bio potpuno pojednostavljen, ali ni previše zahtjevan; program emitiranja, iscrpni komentari o filmovima; tračevi s estrade; maštovit horoskop; praktičan format; večernji TV-program si mogao izabrati i u prepunom tramvaju.

SVIJET
Pripadao je klasi "ženskih" časopisa; izlazio je svaka dva tjedna prema starom, dobro poznatom receptu: moda, ljubavni romani, reportaže, kuhanje, kao posvuda u svijetu začinjeno prstohvatom borbe za ženska prava; jezik je odgovarao sadržaju; čuvajte se krojnog arka!!

VIKEND
Tjednik pun romana u nastavcima, ljubavnih i krimi-priča; romani Ane Žube su izlazili u njemu već sigurno dvadeset godina - vikend bez Ane Žube i nije bio vikend; tako mi mlijeka u prahu, svi članci su stvarno bili dobri za probavu; možda zbog alternativne medicine; čitatelji Vikenda su bili oni kojima nije i nikad neće biti dosta papirnatih ljubavi i zločina.

KVIZ
Kao što je i samo ime govorilo: ovo je tjednik za filozofe i introvertirane, koji su se najradije zabavljali rješavajući križaljke i matematičke probleme; nisu bile važne samo svjećice u glavi nego i strpljenje.


SAM SVOJ MAJSTOR
Mjesečnik i za osobe tipa sam-svoj-majstor; moto časopisa: ''Svatko je kovač svojeg novčanika''; ako ti ruke nisu bile spretne ovo nisi kupovao da se dodatno ne frustriraš!!!

Svi ti časopisi i novine mogli su se besplatno čitati u svim javnim knjižnicama diljem Zagreba.


Nema komentara:

Objavi komentar