ZAGREBAČKI RAZGOVORI

ZAGREBAČKI RAZGOVORI

1/05/17

STEREOVIZIJA = STEREO [ČVRSTOĆA, JAKOST, PROSTORNOST] + VIZIJA [SLIKA MAŠTE, VIĐENJE, UMIŠLJANJE]

1985. 

"Stereovizija" TV ZG, voditelji: Dubravka Bratoljić, Marita Perčin i Silvio Vrbanac (1985)
 

Slijedi kraće podsjećanje na popularnu "Stereoviziju" RTV Zagreb, koja se je počela emitirati početkom 1985. godine, ponedjeljkom, na Drugom programu, oko 22:30, što je postalo vrijeme za zabavno-muzičke emisije za mlade, pa su se u tom terminu smanjivale emisije iz Zagrebačkog, Beogradskog i Sarajevskog studija. TV Beograd je imala svoj ustaljeni "Hit meseca", TV Sarajevo je pripremala "Dobre vibracije", a od 11. ožujka 1985. i Zagreb je ponudio nešto sasvim novo - televizijsku emisiju koja je trebalo da se emitirati istovremeno i na valovima radija, kako bi gledaoci, u nedostatku kvalitetnijih TV prijemnika, uživali u "stereo" zvuku omiljenih pop rock pjesama – tako je i nastao naziv "Stereovizija"!  

Evo kako je zagrebački Studio najavio prvu, drugu i petu "Stereoviziju" i kako je o njoj pisala novinarka starije generacije Maja Benović, kojoj je realizator emisije Darko Vernić morao potanko objašnjavati smisao "temperamentnih" video spotova...  

I vrijeme emitiranja baš kao da je naručeno, na Drugom programu odmah poslije "Dinastije", kad je za miran san neophodno malo udaljiti od obijesnih bogatuna koji pojma nemaju koliko stoji pokazna tramvajska karta jer - imaju vlastiti mlazni avion! 

"Stereovizija" je nov zajednički projekt Radija i Televizije Zagreb, emisija kontaktnog tipa u kojoj će izravno sudjelovati i televizijski gledaoci i slušaoci radija!  

Ove ćemo godine vidjeti osam emisija te serije, a svaka će biti emitirana u živo iz studija TV Zagreb. 

Novost je tih emisija kombinacija televizijske slike i radijskog, visokokvalitetnog sterefonskog zvuka. Što se sadržaja tiče, Stereovizija je zamišljena kao živa, zanimljiva i suvremena kontakt-emisija za mlade. 

Uz hitove domaće i strane glazbe i plesne točke, nudi nam i zanimljive rubrike kao što su Pop-rock vremeplov, Domaći premijerni glazbeni broj, Predstavljanje mladih glazbenih ansambala, Strana premijera videospota, Razgovori s poznatim glazbenicima, Amaterski plesni ansambli i druge, a u toku emisija uključivat ćemo se izravno u priredbe i koncerte u Kulušiću, Sportskoj dvorani, dvorani Lisinski i omladinskim klubovima.  

Posebne priloge pripremit će i naši dopisnici.  

U svakoj emisiji publici će se predstaviti nekoliko još neafirmiranih mladih vokalno-instrumentalnih sastava, a gledaoci će već u toku emisija moći putem telefona glasati za najbolji sastav.  

Koji, čut ćemo na kraju emisije!  

Večeras nastupaju grupe Dorian Gray, Xenia, Lačni Franz, Masters Scratch Band, Naturalna mistika, plesni ansambl u koreografiji Vesne Mimice i dr, a Veljko Despot priredio je razgovor sa članovima grupe Talking Heads.  

Na redu je i druga zabavna kontakt-emisija za mlade iz serije Stereovizija, što je zajednički realiziraju Televizija i Radio-Zagreb. I ona donosi nekoliko zanimljivih glazbenih rubrika, među kojima i rubriku Stari rock 'n'roll u kojoj ćemo još jednom čuti nekadašnji hit Rolling Stonesa "Jumping Jack Flash".  

Reporteri će se javljati i s mjesta gdje se istodobno održavaju koncerti za mlade. 

S Večeri mladih, održane u Opatiji u sklopu Dana jugoslavenske zabavne muzike JRT, pratit ćemo snimku nastupa grupe Videosex i zbivanja na koncertu grupe Leb i sol u Zagrebu, a vidjet ćemo i prvu snimku i spot nove zagrebačke grupe Grand Masters Double Dee and Heartbreakers. 

Početkom mjeseca, u Kulušiću se održavaju dvije večeri country glazbe, kao i dvije večeri poljskog rocka, pa ćemo vidjeti i snimke i tih priredbi. 

U večerašnjoj će se emisiji, kao i u prethodnoj, predstaviti pet mladih, još neafirmiranih sastava za koje će gledaoci moći glasati već u toku same emisije i izabrati najbolji. 

To su ovaj put Heroina iz Novog Sada, Kolovođe iz Siska, Viva iz Zagreba, grupa Kakadu koja je sastavljena od djevojaka, iz Opatije, te grupa Tango iz Zagreba. 

U obilju glazbe vidjet ćemo i novi spot grupe Dorian Gray, kao i izbor stranih videospotova. 

Ekipa Stereovizije pripremila je i ekskluzivni intervju s Tinom Turner koja je održala koncert u Grazu, 1. travnja. 

Voditelji su emisije mladi suradnici Omladinskog radija 101 Marita Perčin, Silvestar Vrbanac i Dubravka Bratoljić. 

Muzički su suradnici Dubravko Jagatić, Boro Kokan i Bahrija Golubović (s Radio-Zagreba). 

Realizacija emisije: Darko Vernić i Emil Laszovsky; urednik emisije: Žarko Černjul. 

Stereovizija je zabavno-muzička emisija Zagrebačke televizije koja u posljednje vrijeme sve više plijeni pažnju gledalaca. U večerašnjoj emisiji (petoj po redu) vidjet ćemo strane premijerne spotove, a od domaćih premijernih muzičkih točaka gledat ćemo Karlowy Vary, Ložače, Bayo bayo i Plavi orkestar, Tango, Marcus 5 i Swing again. 

Pomoću glasanja gledaoca, kako nam govori realizator i redatelj emisije Darko Vernić izabrat će konačnog pobjednika. 

U organizaciji Francuskog instituta vidjet ćemo spotove Sophie Handschutter (Video Clips), a razgovor s Benjaminom Zephanianom muzičarem s Jamajke, za vrijeme boravka u Zagrebu napravio je Mišo Ćurčija. 

Isto tako vidjet ćemo Bajagu s "Instruktorima" u snimci s koncerta nedavno održanog u RANS-u Moša Pijade i jednu plesnu točku mladog baletnog ansambla Ane Žvorc iz Maribora. 

Urednik emisije je Žarko Černjul, realizatori Darko Vernić i Emil Laszovski, a voditelji programa su Dubravka Bratoljić, Marita Perčin i Silvio Vrbanac. (P. L. T.) 

Stereo - čvrstoća, jakost, prostornost... plus vizija - slika mašte, viđenje, umišljanje... jednako je STEREOVIZIJA!  

Naslov je to i emisije koja je upravo ovih dana dobila onu konačnu točku na "i", stavljenu rukom mladih - a za oko i ukus svojih vršnjaka, te svih onih starijih koji su prestali brojati godine. 

I vrijeme emitiranja baš kao da je naručeno, na Drugom programu odmah poslije "Dinastije", kad je za miran san neophodno malo se odalečiti od obijesnih bogatuna koji pojma nemaju koliko stoji pokazna tramvajska karta jer - imaju vlastiti mlazni avion! 

Serija emisija Stereovizija nije nova (peta je po redu), ali je novost to da je ovo prva koja se stereofonski emitira preko radio-valova. Naime, Prvi program Radio-Zagreba preuzimat će tonski dio emisije i emitirati ga u okviru svojeg večernjeg programa, o čemu nas je obavijestio Darko Vernić, realizator cijele emisije, najčešće montažer, te režiser pojedinih priloga.  

Od njega saznajemo i to da će prilog koji na monitoru nismo vidjeli ići u živo (ovisno o aktualnosti trenutka), te da među brojnim autorima ima već afirmiranih, netom diplomiranih režisera, ali i akademaca.  

Uz urednika Žarka Černjula, već spomenutog Vernića, te surealizatora Emila Laszovskog, priloge su pripremili: Hrvoje Horvatić, Zoran Pezo, Saša Vojković, Vlado Božičević, Mladen Cesarec, Suzana Hetrich, Anton Marti i Pero Radović - autor prve Stereovizije.  

Iako različiti, svi se oni drže jednog te istog pravila da ne propuste ništa što pripada najnovijim muzičkim zbivanjima u nas, te da ne mimoiđu ni nove inozemne spotove.  

Tendencija je emisije i to da ne daje samo priloge najnovijeg datuma, već da napravi i mali vizualni pomak u smislu proširenja medija. 

Od svih TV-emisija, čini se, Stereovizija nekako najizražajnije zagovara sve prisutniji novi stil preklapanja slika, često nejasnih, samo u konturama naznačenih, s brzim pomicanjem predmeta ili objekta i tome slično.  

- Što se time hoće, kakva je to nova tendencija, čemu i zašto? - pitamo Vernića. 

- Mladi imaju svoj stil i način života, koji je mnogo temperamentniji od tempa kojim su u tim godinama živjeli naši roditelji. Zato, prirodno, ono što nas oduševljava, starije može čak iritirati.  

Mi imamo svoj odnos prema prijemljivosti slike, način na koji je montiramo i na koji vizualiziramo neku muziku. 

U principu, spotovi te vrste korespondiraju s gledaocima na nekakvom drugom nivou. Dakle, ne poput filmova gdje je sve jasno dorečeno, već tako da svemu dajemo samo nekakve slutnje, konture, i naznake, pa da gledalac sam za se može stvoriti određene impresije, da mu time stvorimo atmosferu. 

Svakako, ima i takvih spotova koji su kratke priče, gdje je rečeno više nego u nekom filmu, a to je zato jer ih radimo na nov način - bogate su sadržajem, radnjom, pričom... 

Stereovizija nije valorizirana službenom anketom, no sudeći po pismima - ocijenjena je vrlo pozitivno. I unutar televizije dobila je visoku ocjenu, a na osnovi nje pao je i prijedlog da kompletan program za iduću novogodišnju noć naprave zajedno s beogradskim Hitom mjeseca i sarajevskim Dobrim vibracijama.

Nema komentara:

Objavi komentar