ZAGREBAČKI RAZGOVORI

ZAGREBAČKI RAZGOVORI

1/02/17

SMOGOVCI NOVA SERIJA TELEVIZIJE ZAGREB [1981]

Listopad 1981. 

"Smogovci": Što možemo očekivati od nove humorističke serije TV Zagreb? 

Oni koji ipak nisu Hitreca čitali, za koji mjesec će ga moći gledati. 


Ne baš njega osobno, ali zato seriju koju Televizija Zagreb ovih dana snima. U pet epizoda Hitrec će progovoriti o životu zagrebačke periferije, o mladima i mladosti, o haustorima i kućicama koje samo što se ne sruše, o ljudskim sudbinama, ponekad tužnim, ponekad veselim. Gotovo da se i ne sjećamo kada smo gledali seriju o mladima Zagreba, a poznajući Hitreca možemo biti mirni da će progovoriti u svom stilu bez dlake na jeziku. 

Autorsko glumačka ekipa ''Smogovaca'' na setu TV serije: Fotografija sa snimanja objavljna je u travnju 1982., kada su se ''Smogovci''  počeli prikazivati četvrtkom u 17:45 na I programu TV Zagreb

Ipak, neke su stvari jasne i prije završetka snimanja, a to je u prvom redu činjenica da se serija snima prema Hitrecovom romanu "Smogovci", koji obrađuje život u zagrebačkom predgrađu Pešćenici. Ta je knjiga do sada imala veliki uspjeh, doživjela je dva izdanja, prijevod na slovenski i mađarski jezik, a uskoro će biti prevedena i na češki. 


Hitrec priča: 
- To će biti serija bez glavnog lika. Naime, ima desetak likova iste važnosti, pa nitko neće biti istaknut kao "glavni" glumac. U seriji će mi trebati i puno djece.  

Prije izvjesnog vremena ekipa je posjetila takozvani "Naselak", gdje je radnja romana i smještena - i to u šezdesete godine - ali tog "Naselka" jednostavno nije bilo. 

Bageri su došli nekoliko dana ranije i sve sravnili sa zemljom. 

Morali smo se preseliti u jedno drugo zagrebačko naselje, Kozari bok, poznato po najvećem broju podignutih kuća bez građevinske dozvole i sada ćemo tamo snimati. 

Autor je radnju prilagodio današnjim danima, a to će se osjećati i u jeziku kojim će govoriti junaci serije.  

U centru zbivanja je porodica Vragec, koju predstavlja šest dječaka, koji nemaju oca, a majka im je na radu u Njemačkoj.  


- Najstariji ima 19 godina, radi u tvornici, a najmlađi Buco još ne ide ni u školu - kaže Hitrec.  

- Svaki je talentiran za ponešto, pa tako odlučuju pokraj svoje stare zgrade podići novu kuću. 

Tek se pred kraj serije ustanovljava da nemaju dozvolu za gradnju i da im prijeti rušenje. 

Ipak, djeca se snalaze na svoj način, time što saznaju da se kuća ne smije rušiti ako je u njoj trudnica i najstarijeg odlučuju "oženiti". 

I kako to najčešće biva u predgrađima velikih gradova, dolaze haustori i novi običaji. Hitrec se pozabavio još nekim sudbinama i kako sam kaže, u nekim događajima ima i malo autobiografije : 


- Kroz seriju mi se protkala epizoda jako bliska "Kramer protiv Kramera" , ali sam to napisao u knjizi puno prije. Otac, autor crtanih filmova - u seriji ga "klinci" zovu "Nosonja" - ostaje sam sa sinom poslije rastave sa ženom i suočava se sa novim životom, pripremanjem ručka i večere za sina, školskim problemima i svim ostalim što se događa u životu porodice u kojoj nedostaje majka. 

Da bi u jednoj ovakvoj seriji sve bilo na svom mjestu, i da neko ne bi bio razočaran, ima i ljubavi i zaljubljivanja, ali i smijeha. 

- Neke ćemo scene snimati i u Beču, budući da će jedan od dječaka krenuti majci u Stuttgart, ali budući da je zaspao u vlaku, stići će samo do - Beča i zalutati u Schonbrunn, gdje će zaspati u krevetu Franje Josipa! 


Jedan od glumaca, Slavko Brankov, otkriva: - Pojavljujem se u ulozi vođe grupe huligančića sa periferije i ove godine to mi je treća uloga negativca! Ali, drago mi je što ćemo na jedan neuobičajen način progovoriti o životu periferije, omladine, koji je ponekad i pomalo surov, a mi nekako olako prelazimo preko toga. 

U ostalim ulogama pojavljuju se Duško Valentić, Tomislav Štriga, režiser serije je Milivoj Puhlovski, dok je snimatelj jedan iz "praške škole", Dragan Ruljančić.



Epizoda: 1/5 - Dado i Nosonja
U prvoj epizodi upoznajemo glavne likove serije: šestoricu braće Vragec, zatim Dunju, Mazalovu djevojku, pa autora crtića Nosonju i njegova sina Dadu, zatim Slaloma i njegova sina Slona, a tu je i osobenjak Papirus sa psom Cuckom, kao i drugi zanimljivi stanovnici Naselka. Sve je njih uzbudio Fantom koji se pojavljuje isključivo na biciklu i po mraku otima ženske torbice.

Epizoda: 2/5 - Fantom
Vječno gladan najmlađi Vragec Buco slučajno otkrije da je misteriozni fantom koji operira Naselkom njegov stariji brat Pero. Obiteljsko vijeće osuđuje noćnog biciklista. Pitanje fantoma tako je riješeno, ali među Vragecima nastaju novi problemi. Jedan od mlađih, Cobra, zaželio se majke koja radi u Njemačkoj i krenuo je u Frankfurt. Problema ima i kod drugih stanovnika Naselka, kao na primjer kod Nosonje, gdje se uz oštru gripu pojavljuju i vjerovnici.


Epizoda: 3/5 - Ljubavna priča Dade i Marine
Poslije uzbudljivih događaja i likvidacije fantoma, godina se umorila, ostarjela, i svi u Naselku čekaju Novu. Najsretniji su Vrageci, jer je s Cobrom došla i majka, a sretan je i Dado koji je na dar dobio živog psa. Poslije zimskih praznika u Dadin razred došla je nova djevojčica – Marina. Dado se u Marinu zaljubio na prvi pogled. I kao i sve ljubavi, i ova mala donosi neprilike, osobito Dadi…

Epizoda: 4/5 - Maturalno putovanje
Dok je Pero zamijenio noćne vožnje biciklom vožnjom tačaka i drugim građevinskim poslovima, Dunja i Mazalo odlaze sa svojim razredom na malo maturalno putovanje. Zahvaljujući vođi puta, mladom profesoru Fabijanu, kao i nekim nepredviđenim događajima, boravak u Gorskom kotaru i na moru bio je vrlo zanimljiv. Dunju je čak ugrizla i otrovna zmija, ali zaslugom snalažljivog Mazala sve je dobro završilo. Da i u Naselku ne bude dosadno, pobrinuo se pronalazač Cobra koji se kao jedini stanovnik Naselka uspio sprijateljiti s Papirusom, ali nije uspio u jednoj svojoj ludoj nakani…

Epizoda: 5/5 - Kuća za rušenje
Vragecima je iskrsnuo veliki problem. Nova kuća, na kojoj je najviše radio Pero, skoro je gotova, ali dolazi rješenje za rušenje, jer je kao i većina kuća u Naselku građena bez građevinske dozvole. Međutim, zahvaljujući najstarijem bratu Dragecu, tj. njegovoj ženi Sonji za koju tek sada ostali Vrageci doznaju, ekipa za rušenje vraća se iz Naselka neobavljena posla. Iako je došao novi stanovnik, broj Naselčana nije se povećao: umre Papirus i oporučno ostavlja Cucka Cobri. Pero je počeo trenirati i vraća se u sastav juniora Dinama.

Nema komentara:

Objavi komentar