ZAGREBAČKI RAZGOVORI

ZAGREBAČKI RAZGOVORI

1/03/17

TV ZAGREB 1986 - SVIJET SPORTA

Svibanj, 1986 

Dušanović i Sušec krajičkom oka prate monitore ispred sebe očekujući poznatu špicu Svijeta sporta. Petrović se smješka, za razliku od Cvjetičanina koji je ozbiljan, pa izgleda kao da ima tremu. Tišinu u studiju prekida glas režisera Knezocija koji javlja da su "vani" a to je znak da je krenula još jedna emisija Svijeta sporta 

Poslije uspješnog tromjesečnog rada, ekipa popularnog Svijeta sporta krenula je na zasluženi odmor. Snimanju jedne od posljednjih, zasad još eksperimentalnih emisija, prisustvovali su i Studijevi reporteri koji izvještavaju o toj - proteklog mjeseca najgledanijoj emisiji Televizije Zagreb, koja će nastavak imati u jesen... 

Već tri mjeseca, svakog ponedjeljka poslije podne, Televizija Zagreb prikazuje dvije emisije u živo -Dobar dan i, odmah potom, Svijet sporta. 

I dok gosti izlaze iz studija i odlaze na zasluženu kavu, novi  - ovaj put to su bili košarkaši Cibone, Dražen Petrović i Danko Cvjetičanin - ulaze u studio.  

S njima ulaze i domaćini i voditelji emisije, Božo Sušec i Mićo Dušanović, zajednički dogovaraju okvirni plan razgovora koji će za koju minutu krenuti. 

Iz režije, u kojoj je štafetnu palicu preuzeo režiser Vladimir Knezoci sa svojom ekipom, objašnjavaju voditeljima u studiju razmještaj kamera. 

Sušec pita iz studija kad će uključiti hlađenje, jer vruće je kao u parnoj kupelji, a voditelji su u odijelima. Hlađenje je uključeno i počinje odbrojavanje... 

Danko Cvjetičanin i Dražen Petrović sa svojim domaćinima Sušecom i Dušanovićem 

Dušanović i Sušec krajičkom oka prate monitore ispred sebe očekujući poznatu špicu Svijeta sporta. Petrović se smješka, za razliku od Cvjetičanina koji je ozbiljan, pa izgleda kao da ima tremu. 

Tišinu u studiju prekida glas režisera Knezocija koji javlja da su "vani" a to je znak da je krenula još jedna emisija Svijeta sporta. 

Čuje se odmjeren Dušanovićev glas kojim predstavlja goste i najavljuje priloge u emisiji. Riječ zatim ima Sušec i započinje razgovor s cibosima, uoči njihova toliko očekivanog odlaska u Budimpeštu. 

Sve se događa u skladu s unaprijed grubo zamišljenim planom emisije, no, ovisno o atmosferi i zanimljivosti razgovora, mnogo se toga mijenja ukaže li se potreba. Primjerice, bez obzira na zanimljivost, neki će prilozi otpasti bude li razgovor s košarkašima zanimljiviji.  

No to nitko, pa ni sami voditelji, ne mogu unaprijed znati. 

Takav pristup, način rada, dogovoren još početkom godine, prije negoli je emisija krenula, postao je nepisano pravilo i, uz dosljednu primjenu, svrstava ovu emisiju među najgledanije na zagrebačkoj televiziji. 

- Dok u siječnju nismo krenuli sa Svijetom sporta, na našoj televiziji nije bilo sportske emisije magazinskog tipa, ležernog načina vođenja - objašnjava razloge pokretanja te emisije jedan od urednika i voditelja, Božo Sušec. - Sve naše sportske emisije bile su ograničene vremenom i nije bilo moguće pojedine teme obraditi cjelovitije, opširnije, kao što je upravo u ovoj emisiji s nasiljem u sportu.  

Pored toga, željeli smo gledaocima približiti neke nepoznate sportove, ali i sve ono nepoznato u poznatim sportovima što je u izravnim prijenosima ili izvještajima sa sportskih terena nemoguće prikazati. 

To je bio jedan od razloga zbog kojih je sportska redakcija, kako to reče i njen urednik Boris Mutić, pokrenula emisiju Svijet sporta. 

S entuzijazmom kojega je teško zapaziti u drugim televizijskim programima, na malim ekranima pojavila se devedesetminutna emisija koju su svi odmah zapazili, unatoč ne baš prikladnom terminu prikazivanja, što je duže mučilo ne samo gledaoce nego i njezine autore.
 
Dogovor u sportskoj redakciji: Urednici Mićo Dušanović i Božo Sušec i režiser 
"Svijeta sporta" Vladimir Knezoci 

Odlasci s posla, iz škola... 

Iako je termin prikazivanja emisije u pola tri poslije podne nešto najgore što se može poželjeti jednoj ekipi koja počinje s novom emisijom, svi su se zdušno prihvatili posla u želji da privuku što više gledalaca. 

Vrlo brzo javili su se gledaoci... 

- Već nakon druge ili treće emisije počeli su nas nazivati gledaoci žaleći se na vrijeme emitiranja - priča Mićo Dušanović. - Tražili su od nas promjenu termina... 

Prema riječima suradnika u toj emisiji, Drage Ćosića, to je bilo i razumljivo, jer emisija je prikazivana baš kad ljudi idu na posao ili odlaze s posla. 

Ekipa iz režije: Majstor tona Zlatko Kokorić, režiser Vladimir Knezoci, sekretarica režije Biserka Čalić i mikserica slike Vojislava Mandić 

Uskoro su saznali da đaci "markiraju" iz škole, a da je sve više onih koji radi Svijeta sporta napuštaju posao prije završetka radnog vremena. 

Koliko god im bilo drago što se emisija, unatoč nepogodnom terminu, penje prema vrhu gledanosti, odlučili su promijeniti termin. 

Novi termin, u četiri poslije podne, nije bio olakšanje samo za brojne gledaoce nego i za malobrojnu ekipu koju, uz urednike i voditelje Dušanovića i Sušeca, čine Drago Ćosić, Slavko Cvitković, te od vanjskih suradnika Sanda Dubravčić, Luka Tripković i drugi. 

Dobiveno je tako sat i pol vremena više, što za ovu ekipu ljubitelja sporta znači i te kako mnogo. 

- Naime, naši udarni termini su subota, nedjelja i ponedjeljak do emisije - kaže Sušec i objašnjava: - Iako emisiju počinjemo "slagati" već u utorak, glavnina događaja odvija se u toku vikenda. Nedjelja do kasno u noć, i ponedjeljak od ranog jutra, dani su pune zaposlenosti. Tada se montiraju pojedini prilozi, zovu pojedini gosti sportaši, koji - ako se ne nalaze u Zagrebu - stižu u Svijet sporta posljednji trenutak. 

Ekipa "Svijeta sporta": Božo Sušec, Mladen Delić, Sanda Dubravčić, Mićo Dušanović i Slavko Cvitković 

Inovacije i poboljšanja 

Prema Dušanovićevim riječima, svi vrhunski sportaši redovito su zauzeti, pa se koriste osobna poznanstva i dugogodišnje sportske veze da bi se neke od njih, u minutu do dvanaest, privoljelo da sudjeluju u emisiji. 

U tri mjeseca njihovim je studijem prošlo mnoštvo vrhunskih sportaša, osvajača zlatnih medalja, iz različitih, pogotovu u ovom trenutku atraktivnih sportova. 

U emisiji su od skijaša gostovali Ingemar Stenmark, Bojan Križaj i Rok Petrovič, zatim skakač Miran Tepeš, tenisačica Mima Jaušovec, košarkaši Mihovil Nakić, Zoran Čutura, Dražen Petrovič i Danko Cvjetičanin, nogometaši Ivan Gudelj i Dražen Jerković, kanuisti Matija Ljubek i Mirko Nišović, boksač Ante Josipović, rukometašica Biserka Višnjić, vaterpolist Milivoj Bebić i drugi. 
 
Posljednja "kontrola": Dotjerivanje prije ulaska u studio 

 Brojnošću nisu zaostajali ni njihovi treneri, selektori i drugi sportski rukovodioci, kao sto su Lojze Goranc, Radmilo Armenulić, Krešimir Ćosić, Željko Pavličević, Mirko Novosel, Josip Skoblar, Ćiro Blažević, Sergije Krešić itd. 

Sličan način rada primjenjuje se za nabavu atraktivnih inozemnih priloga čija cijena, uglavnom kako to kaže Sušec, onemogućuje kupovinu redovitim televizijskim putem. U takvim slučajevima aktiviraju se prijateljske, sportske i druge veze da bi se za male novce, ili badava, došlo do privlačnih filmova, još neviđenih na našim malim ekranima. 

Taj sportski duh što vlada u studiju osjeća se i u tehničkom dijejlu, koji, kako to kaže režiser Knezoci, ne obraća pažnju na istek radnog vremena, te, s obzirom na dotrajalu tehniku, čini nemoguće.
 
Za danas je gotovo: O nasilju u sportu govorili su Celestin Sardelić, Krešo Petrović 
i Nikola Škorić 

Ali takav tempo rada, kako kaže Mutić, i sam suradnik u Svijetu sporta, ne može se nastaviti unedogled. 

- Sredinom ovoga mjeseca, kako je i dogovoreno prije negoli smo krenuli, prestajemo sa Svijetom sporta - objašnjava Sušec. - U međuvremenu analizirat ćemo dosad učinjeno i najvjerojatnije ponovo u jesen krenuti s tom emisijom. 

Naime, zimsko-proljetni Svijet sporta bio je eksperimentalne prirode, i u ta tri mjeseca nastojalo se utvrditi kolike su i kakve mogućnosti sportske redakcije da tu emisiju uvede u svoj redoviti program. 

Ostvari li se taj plan, a zasad sve govori da hoće, redoviti Svijet sporta pojavio bi se na našim ekranima ponovo ove jeseni. 

Uz priloge novih suradnika, potpomognut suvremenijom tehnikom, atraktivnim domaćim i stranim prilozima, poznatim sportašima-gostima, kasnijim terminom prikazivanja, te pred još brojnijim gledalištem - kako to s pravom poručuju njegovi urednici i voditelji, Mićo Dušanović i Božo Sušec.

Nema komentara:

Objavi komentar